Perimeterwandeling

PERIMETERWANDELING: een wandeling die de feiten, de tastbare sporen en het menselijk verhaal van de Slag om Arnhem vertelt.

Het mooie park Hartenstein was in september ’44 het decor van een ware nachtmerrie. Na een strijd van leven op dood was het de geallieerde militairen niet gelukt om de brug over de Rijn te veroveren en zij hergroepeerden zich in dit gebied. In de hoop om een bruggenhoofd te maken met de grondtroepen ten zuiden van de Rijn.

Ondanks de heldenmoed en zelfopoffering van de Britse en Poolse soldaten, kon dit plan niet worden gerealiseerd. In de laatste nacht van de Slag om Arnhem moesten 2400 Engelse en Poolse manschappen zich terugtrekken over de Rijn en was het lot van het noordelijk deel van Nederland voorlopig beslist.

Tijdens de perimeterwandeling gaan we op zoek naar tastbare sporen van de Slag om Arnhem: inkervingen in een oude beuk, schuttersputjes, de sporen van kogels en granaten in de muren van de kerk, enz. En we luisteren naar fragmenten uit dagboeken van soldaten op de plaats waar ze zijn neergeschreven. Dan pas dringt het tot ons door hoeveel angst de soldaten hebben doorstaan én hoe moedig zij waren in dit door de vijand omsloten perimetergebied. Dit geldt eveneens voor de Oosterbeekse burgers. De route is 4 kilometer lang en de wandeling duurt ca. 1,5 uur.

Enkele reacties van klanten

M. Lurvink: (familie-uitstap met broers en zwagers)

Wij hebben een zeer leuke middag gehad, onderhoudend en informatief maar vooral ook gezellig. Namens alle zwagers dank daarvoor. Voor mij heeft het daarnaast een extra dimensie gegeven aan de mooie en historierijke omgeving waarin wij wonen.

Instituut Theo Thijssen - Faculteit Educatie

Zeer plezierig, boeiend verteld. Persoonlijke verhalen verhelderen veel.

Michiel Verlinden (perimeterwandeling 13 oktober)

De ontvangst was hartelijk. De tocht was gezellig en informatief tegelijkertijd. Ook de stukjes uit de boeken geven veel beleving. Ook mijn zoon van 9 vond het leuk en de lengte is precies goed. Nogmaals bedankt en graag tot een volgende keer.